Search
Close this search box.

Hej hoj baš nas briga, vozamo se na taljiga

promet gordan stojić

Vozili smo Šiška na cijepljenje. Tko bi rekao da će nam pola devet ujutro prirediti pakao. Vozamo se ko luđaci. Potez od Novog Zagreba pa do petlje bio je krcat tisućama automobila. Nije mi jasno u čemu je stvar, ali znam da onaj kome je do toga da se domogne semafora na križanju Držićeve i Vukovarske, treba minimum pola sata. Još mi je manje jasno kome se isplati zbog nekoliko stotina metara tratiti vrijeme.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Vozamo se u po radnog vremena

Izgleda da je dobar običaj u Hrvata da se svugdje ide automobilom. Ali čak ni to nije zanimljiv fenomen. Zanimljiv je fenomen da je normalan radni dan kada bi normalni ljudi trebali biti na poslu. Zašto tisuće onih koji su sjeli u automobile i okupirali ceste nisu na poslu. A ako nisu na poslu gdje zarade za benzin i otkud im pare za vrlo skupe automobile koje vidim oko sebe. Kad sam bio klinac svi su se vozili tramvajem i busom. Danas tramvaji nisu u modi, ima mjesta, čak i za sjesti, koliko hoćeš. Nekada se putovalo vlakovima, rijetki su potezali automobilom negdje, danas vidim na parkiralištu pored gimnazije u mome kvartu kako, pretpostavljam, mlađi punoljetnici izlaze iz automobila.

Ima se, može se

Kažu da se u Hrvatskoj gladuje. Ma gdje to, otkuda onda silne džipine oko tržnice na pijačni dan. Jedan moj, tri kvarta dalje pa sjeo u auto i došao na plac. Pa ja mu kažem smrade, pa zar je teško uzeti torbu, dovesti se dvije-tri tramvajske stanice i ne imati brige oko parkiranja. Parkirno mjesto je čista lutrija. Zašto bih se vozikao po kvartu i gubio živce ako mogu kao gospodin sjesti na tramvaj i doći bezbrižan na plac. Zagreb je grad po mjeri čovjeka. Iz našeg naselja tramvajem direktno za pola sata stigneš na Jelačić plac.

Nesposobnjakovići vladaju

Imali smo mi sultana, kraljeva, careva, grofova i lordova koji su vladali ovim gradom. Mnogo im je važnije bilo zbrinuti jarane nego se potruditi oko gradskog prijevoza. Jednostavno rješenje predlažem. U mom kvartu parkiraju po trotoarima. Pošalji pauka. Pa kada mu drugi puta odvezu auto, možda će poželjeti dobri stari, plavi zagrebački tramvaj.

Usudim se reći da su hrvatići većinom neradnici i gotovani. O tome govorim redovito na svojim društvenim mrežama. Bogu fala, djelujem na više njih pa eto, oni koji to još nisu, mogu se pretplatiti na moj YouTube kanal i na Patreon te gledati moju Malu televiziju.

Podijeli: